Enneagrammets typologi

Enneagrammet

Enneagrammet – de 9 typer

Enneagrammet er en urgammel typeopdelingsmodel, som går tilbage til både kristen-jødisk kabbalistisk og tibetansk mystik og også den filosofiske muslimske sufi-tradition. Enneagrammet er siden blevet ’psykologiseret’ og raffineret af den armenske filosof Gurdjieff, der i 20’erne grundlagde “Institut for Menneskers Harmoniske Udvikling” i Frankrig. Siden har mange andre videreudviklet på typologien og dens anvendelse – blandt andre amerikanere som Russ Hudson og Don Richard Riso, der også udviklede en model for niveauer af selvindsigt inden for typerne.

Se det officielle Russ Hudson site på:

https://www.enneagraminstitute.com/about/

Der er ni mennesketyper – der følger de oprindeligt 9 dødsynder, der fortæller om typernes essentielle frygt, overbevisninger, værdier, motivationsfaktorer, handlemønstre, kommunikationsstil, selvopfattelse m.m. Disse er:

9. Fredselskeren

1. Perfektionisten

2. Hjælperen

3. Udretteren,

4. Individualisten/romantikeren,

5. Iagttageren

6. Skeptikeren,

7. Eventyren

8. Frontkæmperen,

Dertil kommer de såkaldte ’vinger’ til typerne og ’instinkter’. Typerne kan endvidere kategoriseres i hjerte, hjerne og kropstyper. Og disse typer kan også underafdeles i forhold til deres særlige tilknytningsmønstre – som vi kender dem fra blandt andre John Bowlby og Melanie Klein m.fl. Se nedenfor om tilknytningsmønstre – eller læs mere på fx:

https://dansk-institut-for-tilknytningsteori.dk/tilknytningsteoriens-historie/

Enneagrammet bruges af terapeuter til at udvikle klientens talenter, potentiale og personlighed, og også det at komme ud over egoets forsvarsmekanismer og usunde mønstre. Man kan sige at:  ”Enneagrammet sætter mennesket i kasser, men faktisk er det sådan at Enneagrammet beskriver den “kasse du allerede befinder dig i.” (Flemming Christensen, Enneagrambogen, 2005)

Du kan læse mere og teste dig selv på bl.a. https://thinkaboutit.dkog https://enneagramstedet.dk